piatok, 27. januára 2017

Bleskové kynuté knedlíčky

0,5 kg hrubé mouky, lžička soli, 2 lžíce cukru, hrnek mléka, kostka droždí nebo 5 dkg čerstvého, trocha hladké mouky na kvásek a práci s lepkavějším těstem, ovoce nebo povidlí, cukr, máslo a strouhaný tvaroh na ochucení, sůl do vody pro vaření
Do teplého mléka se 2 lžícemi cukru a zhruba lžící mouky dáme vzejít kvasnice - nejlépe v pečící troubě při 40 stupních. Mezitím si smícháme hrubou mouku se solí a v mikrovlnce ji při nejvyšším výkonu prohřejeme po dobu asi 90 sekund. Do teplé mouky přidáme vzešlý kvásek, případně doředíme mlékem nebo dohustíme moukou /podle zvyklostí/, posypeme trochou hladké mouky, zakryjeme čistou utěrkou a dáme vykynout do stále teplé trouby. Zhruba za půl hodiny můžeme z těsta odkrajovat přiměřené kousky, plnit je ovocem nebo povidlím. V osolené vodě je vaříme asi 10 minut a rovnou podáváme a dochucujeme dalšími surovinami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára