štvrtok, 25. augusta 2016

Dort s čokoládovou pěnou

6 vajec, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, 190 g cukru, 1 lžička citrónové šťávy, 160 g oloupaných mandlí, 1 konzerva meruněk (850 ml), 200 g hořké čokolády, 5 plátků bílé želatiny, 150 g mléčné čokolády, 350 g smetany na šlehání, 3 lžíce meruňkového likéru, 40 – 50 zakysané smetany, asi 60 g mandlí nakrájených na plátky
Z bílku ze dvou vajec ušleháme tuhý sníh. Přidáme sůl, vanilkový cukr a 150 g cukru. Přimícháme citrónovou šťávu a mleté mandle. Dáme do lehce vymazané dortové formy. Pečeme v předehřáté formě asi 40 minut. Necháme zchladnout. Meruňky necháme okapat. Rozlámeme 50 g čokolády hořké a rozpustíme ji. Na to rozložíme meruňky. Korpus položíme na kruhové dno dortové formy. Namočíme želatinu, všechnu čokoládu rozpustíme. Oddělíme žloutky od bílků u zbylých vajec. Z bílků ušleháme tuhý sníh, pak ušleháme i šlehačku. Všech 6 žloutků a zbývající cukr vyšleháme do pěny. Vymačkáme želatinu, rozpustíme ji a smícháme s meruňkovým likérem. Do žloutkové pěny přidáme nejdříve želatinu, potom rozpuštěnou čokoládu, pak opatrně přimícháme šlehačku a sníh. Vzniklou čokoládovou pěnu (až na 4 – 5 lžic) postavíme do chladu. Když pěna začne želírovat, rozetřeme ji na meruňky. Na vrch dáme zakysanou smetanu, nepravidelně, jako kdybychom dělali kaňky. Pak lžící jemně uděláme ozdobné vlnky, postavíme na 1 – 2 hodiny do chladu. Mandlové plátky lehce opražíme na oleji. Okraje dortu potřeme zbylou pěnou a posypeme opraženými mandlemi. Znovu dáme ztuhnout na 2 – 3 hodiny do chladu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára