štvrtok 11. augusta 2016

Mandlová omeleta s cidrovými nočky

Pro 4 osoby – Nočky - 4 plátky čiré želatiny., 2 vejce., 80 g cukru., 2 lžíce citronové šťávy., 125 ml cidru (jablečného vína)., 250 g ml smetany.,
Omeleta a jablka v karamelu – 3 lžíce másla., 150 g mouky., 3 vejce., 6 lžic cukru., 125 ml mléka., 5 lžic minerální vody., tuk na opražení., 4 lžíce mandlových lupínků., 2 jablka., šťáva z citronu., meduňka.,
Při příprave nočků postupujeme tak, že nejprve dáme nabobtnat želatinu. Poté oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem utřeme ve vodní lázni do pěny, přidáme šťávu a cidre, zahřejeme a přimícháme vymačkanou želatinu. Směs sejmeme z ohně a mícháme do vychladnutí.

Zvlášť ušleháme smetanu a bílky. Jakmile začne žloutkový krém želírovat, smícháme obojí dohromady. Směs uložíme na 2 hodiny do chladničky. Rozpustíme máslo a necháme je vychladnout. Z mouky, 2 lžic cukru, mléka, minerálky a másla vypracujeme těsto a nejméně 30 minut je necháme v klidu.

Na troše tuku opražíme čtvrtinu mandlových lupínků zalijeme čtvrtinou těsta a z obou stran usmažíme omeletu. Uložíme ji do tepla a postupně připravíme další tři omelety. Omytá a oloupaná jablka rozčtvrtíme a vykrojíme z nich jádřince. Dužinu nakrájíme na tenké měsíčky.

Na pánvi smícháme citronovou šťávu se 4 lžícemi cukru a směs necháme dozlatova zkaramelizovat. V karmelu krátce obalíme dílky jablek. Omelety rozdělíme na talíře spolu s cidrovými nočky, obložíme plátky jablek a nakonec je ještě můžeme ozdobit několika lístky meduňky.

Příprava cca 45 minut., chlazení cca 2 hodiny., odležení cca 30 minut., na osobu asi 950 kcal., 20 g bílkovin., 55 g tuků., 87 g sacharidů.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára