streda, 24. augusta 2016

Medovník-recept

1/2 kg hladké mouky., 10 dkg cukru moučka., 6 dkg sádla., 2 vejce., 1 lžíce jedlé sody., 4 lžíce medu., 4 lžíce mléka.,
Krém – 1/2 l mléka., 5 lžic polohrubé mouky., 1 vanilkový cukr., 2 žloutky., 10 dkg cukru moučka., 20 dkg másla.,
Na dokončení – rum., lžíce kakaa., mleté ořechy., cukr moučka.,
Těsto – Z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, jedlé sody, medu a mléka vyrobíme těsto. Z tohoto těsta vyválíme tenké placky, ze kterých vykrájíme 6 až 8 kol o průměru cca 23 – 26 cm /vykrajujeme pomocí talíře, nebo dortové formy/ Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C. Ze zbylého těsta upečeme placku /už nemusí být vykrojená/, kterou po vychladnutí rozdrobíme do mísy – je na vrch medovníku.
Krém - Mléko, polohrubou mouku, vanilkový cukr, žloutky rozmícháme a za stálého míchání svaříme na hustou kaši, poté dáme vychladit. Vychladlou hmotu vyšleháme s cukrem a máslem.
Nakonec každou placku potřeme rumem a krémem a postupně vrstvíme na sebe. Poslední placku potřeme krémem a posypeme rozdrobenou plackou, kterou jsme smíchaly s kakaem, cukrem a namletými ořechy. Celý dort pak zabalíme do alobalu a necháme do druhého dne odležet.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára